Niin kauan kuin (palkatonta) työtä on pakko ottaa vastaan työttömyysturvan katkeamisen uhalla, kyseessä on orjatyö. Tämä on yksiselitteisesti Euroopan ihmisoikeuksissa kielletty. Lisäksi Suomessa jätetään huolehtimatta kansan vähäosaisten kuten esimerkiksi työttömien maksukyky kalliissa yhteiskunnassamme.
 
"Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea moittii Suomen sosiaaliturvaetuuksien vähimmäistasoa riittämättömäksi" -Yle
 
Kun Eu antaa vuosittaisen moitteensa Suomen hallitukselle vaadittujen sosiaaliturvaetuuksien reippaasti alittavista summista, päättäjät nikottelevat olevan liian vaikeaa laskea kaikkien tukien joukosta oikeaa summaa. Asia on tietenkin jo aiemmin tarkistettu, ja osoitettu kyseessä olevan törkeä vastuun välttely.
 
Sosiaalinen peruskirja edellyttää, että minimimäärien tulee olla vähintään 50 % kansalaisten mediaanitulosta, joka oli jo vuonna 2013 970 euroa kuukaudessa. Vähimmäistaso ei saisi missään tapauksessa alittaa 40 % mediaanitulosta (Vuonna 2013 tämä summa oli 776 euroa kuukaudessa.).
 
Sairauspäivä-, äitiyspäivä-, ja kuntoutusraha sekä takuueläke ja työttömyysturvan peruspäiväraha rikkovat 40 prosentin säännöstä.
Työmarkkinatuki ja toimeentulotuen perusosa jäävät selvästi alle 50 prosenttia mediaanitulosta.
 
Ohessa kopio tänään täyttämästäni työmarkkinatukihakemuksen ja kuntouttavan työtoiminnan päivärahan maksun ennakkotiedoista. Kuten huomataan, maksettava määrä ei ole lähelläkään vaadittua 970 euroa. Alla mainitusta rahasta maksetaan kaikki kuukauden menot. Eikä hurskastelu säästämisen ihanuudesta lämmitä mieltä.
 
Kenenkään ei tulisi joutua tuskailemaan joka kuukausi, kuinka hän selviää seuraavaan "tilipäivään" saakka. Kunnes työtön saa töitä josta hänelle maksetaan palkkaa, on täysin oikeutettua vaatia huolehdittavan sosiaaliturvaetuuksien vähimmäistasosta.
 
Maksun ennakkotiedot
 
Ajalta 04.09.2016 - 01.10.2016
Työmarkkinatuki
20 päivää 37,95 e/pv
Kulukorvaus
8 päivää 9,00 e/pv
Yhteensä 831,00 e
Ennakonpidätys -151,80 e (20%)
Maksettava määrä 679,20 e
 
Ja huomattavan pienemmilläkin joudutaan pärjäämään. Tiedän maksettavan minimieläkettä alle 477 euroa kuukaudessa, jolloin sossun luukku kutsuu kyläilemään. Kun eräs eläkeläinen meni pääministerinä olleelle Lipposelle kertomaan eläkkeensä olevan 550e/kk, ei pääministeri uskonut sen olevan mahdollista. "Eihän sillä voi(si) elää", puuskahti Lipponen. Kyllä pistää vihaksi koko Suomen puolesta.