100-vuotiaan Suomen ja 80-vuotiaan Kelan kunniaksi Kelan tutkijat äänestivät maamme historian kymmenestä merkittävimmästä sosiaaliturvauudistuksestamme. Ensimmäisessä osassa esiteltiin köyhäinhoitolaki. Näin Kela kirjoittaa:

"Vuoden 1922 köyhäinhoitolaki oli kuitenkin käynnistänyt uudistusten sarjan, joka muovasi suomalaisen yhteiskunnan sellaiseksi, jona sen nyt tunnemme. Tulevina vuosikymmeninä ajatus siitä, että vähävaraisella on oikeus tukeen, vahvistui. Niin Suomesta alkoi muotoutua pohjoismainen hyvinvointivaltio."

Nyt monipuoluejärjestelmämme, näennäisdemokratiamme jossa oikeistolaisen talousliberalismin annetaan myrkyttää kansakuntamme mielet, mahdollistaa kaiken saavutetun purkamisen. Ihmisten hyvinvointiin, kansanvaltaan ja yhteisöllisyyteen perustuva sosialismi on demonisoitu ja valtaa pitävän talouseliitin ideologia turmelee kansalaisten yksilöllisyyden. Vapaasta taloudesta ei ole tietoakaan suurten jyrätessä pienempänsä ja kahmiessa kaikki edut. Kaiken mahdollisen kapitalismi asettaa myyntiin ja teettää voittonsa pienellä ihmisellä, joka tyytyy - joskus jopa kiitollisena - saamaansa korvaukseen, "palkkaan". Tällä hän niukasti uudistaa työkykyään saamatta lainkaan omaa osaansa tuottamastaan voitosta.

Pinnalle pulpahtaneita "maan tapoja" ja "hyvä veli -kauppoja" ei enää päivitellä, kansalaiset ovat aidosti turhautuneita ja vihaisia. Jokaiselle on selvää, että nykyiseen menoon tulee puuttua. Silti samaistuminen eliittiin ja puhdas naiivisuuskin jarruttavat parlamentaarisin keinoin tehtävää muutostyötä.

Köyhäinlaki ei tipahtanut taivaan lahjana, vaan siitäkin täytyi taistella. Nyt naureskellen vähätellään, että vasemmisto tahtoo puolustaa "vanhoja etujaan". Nämä edut sattuvat olemaan universaaleja oikeuksia, eivät vasemmiston, vaan kaikkien kansalaisten oikeuksia.

Ilman sosialismia ei toivoa demokratian toteutumisesta ole. Ilman sosialismia me kaikki tuhoudumme kyyniseen voitontavoitteluun ja palkkaorjuuden ahdistukseen, toiset meistä hitaasti kuristuen kurjallistona minimitukien varassa kituen. Kapitalismi on se mikä ei toimi. Kun eliitin ideologia puhkaistaan kuten mätäpaise, alkaa uuden yhteiskunnan rakennustalkoot joissa yhteishyvä asetetaan  pörssivoittojen edelle. Emme saa alistua. Punalippu ylös!