TVY - Työttömien Keskusjärjestö antoi viime vuonna lausunnon liittyen hallituksen selvitykseen ulosottoon liittyvien kannustinloukkujen purkamiseksi. Kannanotossa todettiin aluksi näin:

 

"Ulosoton piirissä todettiin olevan yli 40 000 työtöntä. Jos halutaan nostaa työllisyysastetta pohjoismaiselle tasolle, tämän ryhmän kannustinongelmiin tulee puuttua. On muutoinkin kansalaisten etu, että ulosottovelan määrää vähennetään, koska kohtuuttomaksi kasvaneet ulosottovelat vähentävät ostovoimaa ja työnteon kannustavuutta."

 

Hallituksen esityksessä ehdotetaan myönnettävän yli 258 päivää työttömänä olleelle ulosottovelalliselle oikeus saada lykkäystä palkan ulosmittaukseen, jos he ovat työllistyessään tulorajaulosmittauksen piirissä. Lisäksi ehdotettiin, että työvälineisiin rinnastettavien esineiden ulosmittauksesta erotettaisiin 5000 euron tai erityisistä syistä enintään 7000 euron arvosta omaisuutta. Ulosottovelallisen on tämän 2000 euron korotuksen jälkeen mm. helpompi säilyttää autonsa, jos työllistyminen sitä edellyttää.

 

Työttömien Keskusjärjestö kirjoitti kannanotossaan mainittujen esitysten edistävän työllistymisen kannustavuutta. Ongelmaksi kuitenkin koettiin, että työllistymisen efektiivisen marginaaliveroasteen kannustinongelmaan esitykset eivät tuoneet ratkaisua.

 

Selvitys vaikutti rajalliselta; erityisesti silmiin pistävää oli, että ulosottovelan korkokustannuksia ei käsitelty. Velan perimisen korkokulut ovat nykyisellään suhteettoman korkeat esim. suhteutettuna pankkien perimiin lainakorkoihin. Tämän johdosta velan lakisääteistä korkoa tulisi madaltaa. Ylisuuret korot luovat perintäyhtiöille keinotekoisen markkinan, mihin täytyisi puuttua. Työttömien Keskusjärjestö toivoikin löydettävän jokin kohtuullistamismomentti korkojen ja alkuperäisen velan hintaan.

 

Kun on kysymys pienistä veloista syntyneestä ulosottovelasta, tiedämme kuinka usein käy niin, että korkokulut hyppäävät huomattavasti korkeammiksi kuin alkuperäinen perittävä velka. Mielekästä olisikin, että perittävissä maksuissa pääomavelka ja perityt korot erotettaisiin siten, että ulosottomaksut lyhentäisivät ensin velkaa, ja vasta velan maksun jälkeen ulosotossa lyhennettäisiin pääomasta perittävät korkomaksut.

 

Lisäksi työttömien yhdistysten edustajat ympäri maata kertovat kulutusluottojen perimismaksujen nousseen kestämättömälle tasolle. Niin sanottujen "Pikavippifirmojen" perimiskulujen ehtoihin vaadittiinkin viime vuonna määrittelemään lakisääteinen kohtuus.

 

Kukin voi jälkeenpäin arvioida, miten hyvin työttmien kanta huomioitiin hallituksen taholta. Samalla on hyvä muistuttaa, että joka kunnasta tulisi löytyä velkaneuvontaa. Olkaamme aktiivisia ja selvittäkäämme tälläiset mahdollisuudet.